At vælge garn

Der findes VIRKELIG mange forskellige slags garn, der udbydes af et skønt mylder af kreative og ansvarlige producenter. I Ulden har vi ca 1400 forskellige (og alle fantastiske 😊) varer, hvoraf vi viser et udvalg her på siden. Vi forhandler ikke ”alt” garn og har ikke altid præcis det fabrikat/varemærke der står i din opskrift. Du vil sandsynligvis kunne finde et andet der kan realisere dit projekt; brug denne vejledning eller kontakt os.

Men altså: der er 3 ting at være opmærksom på når du vælger garn: strikkefasthed, garntype og løbelængde. Hvis din opskrift er med flere tråde der strikkes sammen, er det sikreste at skifte trådene hver for sig, dvs én tråd ad gangen.

Strikkefasthed

Vælg et alternativ hvor den anbefalede pindestørrelse er den samme. Sammen med pindestørrelsen oplyser garnfabrikanten strikkefasthed, dvs de strikkede maskers størrelse. Strikkefasthed oplyses som: antal masker for at få 10 cm bred strik. Jo højere tal, jo tyndere er garnet. Strikkefasthed opgives næsten altid i glatstrik. Pindestørrelse og strikkefasthed behøver ikke være nøjagtig den samme i din opskrift og det alternativ du vælger. Men prøv at ramme så tæt du kan, og lav under alle omstændigheder en strikkeprøve inden du slår op til dit projekt.

Garntype

To garntyper med samme strikkefasthed og pindestørrelse kan have meget forskelligt udtryk. Det ene kan være blankt og glat, det andet låddent og vamset. Du kan vælge et alternativ med samme garntype og være ret sikker på at dit færdige resultat bliver som opskriften. Eller du kan vælge et alternativ med et helt andet udtryk!

Løbelængde

Selv to garner med samme pindestørrelse, strikkefasthed og garntype kan have forskellig løbelængde! Strikketøj opstår ved at man vikler garn om en pind af en særlig størrelse, så længden på dit garn er afgørende. Du har brug for lige så mange meter af dit alternativ, som af det garn der er beregnet forbrug af i din opskrift.

Eksempel

Opskriften siger du skal bruge 300 gr Filcolana Arwetta. Ifølge producenten har dette garn en løbelængde på 210m/50 gr. 300 gr giver derfor 1.260m. Denne LÆNGDE garn skal du bruge for at have nok til dit projekt.

Du har konstateret, at CaMaRose Yaku har samme strikkefasthed og er samme garntype (dog i ren uld), og ønsker at bruge dette i stedet. Ifølge producenten har Yaku en løbelængde på 200m/50gr. For at få den samme LÆNGDE garn, og derved have nok til til projekt, skal du bestille 1.260m/200m=6,3 nøgler (og da vi kun forhandler hele nøgler garn 😊 er det i praksis 7 nøgler Yaku)

Ja, det er lidt teknisk.