Hvad giver håndarbejde, udover de fysiske produkter?

Det har stor betydning for din trivsel, at du har arbejdsopgaver du selv styrer! Og der er mange mentale fordele oveni…

Som mange af jer ved, er Uldens indehaver – dvs mig, Lone 😊 – også erhvervspsykolog cand.psyk og arbejder med virksomheder om workshop facilitering, ledelsesrådgivning og generel trivsel. Min baggrund er selvfølgelig med til at forme mit blik på håndarbejde: som en arbejdsopgave!

Som alle arbejdsopgaver kan håndarbejde udvikle os, sprede glæde og give os en følelse af mestring. Nogle taler endda om en følelse af ”flow”: en intens, lærende tilstand hvor glemmer alt omkring os fordi vi skal anstrenge os for at lykkes. Det er sjældent, men det forekommer, feks når vi VIL lykkes med et rigtigt svært mønster eller en ny teknik.

Håndarbejde kan også virke stressende, f.eks. hvis vi ikke kan finde ud af det eller vi skal være færdige på et bestemt tidspunkt: vi mister noget af kontrollen, en kæmpe stressfaktor.

Med Ulden oplever jeg at min passion for håndarbejde møder min profession – at finde kilder til energi, orden og mestring for at skabe bedre trivsel.

Det talte jeg med dygtige ”makers” i MakerSpace NV om forleden, og Sofie Kirkegaard Jansen hjalp med at systematisere deltagernes svar på spørgsmålet: ”Hvad giver håndarbejde dig, udover de fysiske produkter?” i den wordcloud du ser ovenfor.

Fantastisk, ikke?

Håndarbejde har potentialet til at hjælpe med trivsel og det er SÅ glædeligt at flere og flere får øjnene op for det. Men sørg for at balancere din indsats: du skal have kontrol over det, men du skal også indimellem udfordres, hvis du vil nyde de mentale fordele det giver.