Hjemmestrik tager lang tid at fremstille, og det er heller ikke gratis. Man føler sig ret tæt knyttet til tøj man selv har skabt, og ønsker selvfølgelig at passe så godt som muligt på det. Deri ligger også en vigtig pointe hvis du vil leve bæredygtigt: brug dit tøj så længe som muligt! Vask slider på tøjet, og dit strik kan ofte nøjes med at blive luftet, gerne i fugtig luft som fex i badeværelset, for at føles og dufte frisk igen.
Men indimellem skal det jo vaskes.
Garnproducenterne skriver på banderolen, hvordan dit garn skal vaskes hvis du vil være på den sikre side. Mærkerne kan være fex ”kun håndvask”, ”maskinvaskes forsigtigt” eller “maskinvaskes”. Men hvad meners med “maskinvask”, er det sammen med det øvrige tøj eller er det på uldprogram?
For os er den eneste stensikre anbefaling: lav en strikkeprøve og vask den! Hvis prøven kryber eller filter, er det fordi du skal finde en mere skånsom vaskemetode.
Vi har vasket alle modeller i butikken med metoden nedenfor, en slags mellemting mellem håndvask og maskinvask:
- Fyld vasken med køligt vand, ca 20 grader, og en skefuld Eucalan uldsæbe
- Lad strikken ligge i blød i 10-15 minutter (du kan lægge flere trøjer i blød sammen)
- Læg det våde strik INKL sæbe i vaskemaskinen. Eucalan er et ”no-rinse” vaskemiddel og skal ikke skylles ud. Undgå at vride eller mase strikken.
- Vælg et program der kun centrifugerer, og vælg gerne 1000 omdrejninger
- Tøjet kommer rent og næsten tørt ud af maskinen, lægges på et håndklæde og tørres fladt.
For trods alt at gøre det nemmere at finde de garner hvor producenten har mærket garnet som vaskbart i maskine, har vi lavet en ny kategori: Maskinvask. Du finder den ved at vælge i menuen:
Garn -> Specialgarn -> Maskinvask.
Så er det op til dig at checke strikkeprøven og vælge metode 🙂
Check hver gang om det er strengt nødvendigt med vask i vand og sæbe, og giv dig selv et klap på skulderen for hver vask du springer over.